Recept na výborného velikonočního beránka s bílkovou polevou.
Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C.
Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme.
Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme.
Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme, mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos.
Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.
Cukr krupice Citronová šťáva Vanilkový cukr Žloutek Vejce Polohrubá mouka Citronová kůra Mandle Lískové ořechy Velikonoční beránek
Hrníčkový velikonoční beránek s kandovaným ovocem Biskupský velikonoční beránek Olejový velikonoční beránek Hrníčkový olejový velikonoční beránek Velikonoční beránek z třeného těsta s rumovou polevou Velikonoční beránek s čokoládovou polevou Velikonoční mrkvový beránek s mákem Velikonoční beránek s uzeným masem a hráškem Velikonoční makový beránek Velikonoční beránek ze smetanového těsta