Recept na výborného velikonočního mrkvového beránka s mákem.
Formu vytřete změklým sádlem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia, pokud máte možnost, zapněte na spodní i horní pečení.
Žloutky nejdříve utřete s cukrem. Po lžících do směsi zapracujte všechen olej a nakonec i vanilkovou esenci – doufám, že máte v lednici tu svoji, domácí.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Načechrejte vidličkou a pak po částech zapracujte do těsta.
Nahrubo nastrouhanou mrkev rukama vpravte do těsta nakonec, společně s mákem.
Vyšlehejte tuhý sníh z bílků a krouživými pohyby zapracujte do těsta.
Těsto nalijte do formy asi 1 cm pod okraj. Pečte položené na plechu ve střední části trouby asi 30 až 40 minut.
Odklopte vrchní díl formy a špejlí zkontrolujte propečenost těsta. Hotového beránka ve formě obalte mokrou utěrkou, půjde pak lépe vyklopit.
S pomocí sušených plodů goji označte očička a čumáček – jsou tvrdé a jdou dobře do těsta zapíchnout. Nezapomeňte na mašličku kolem krku.
Vejce Velikonoční beránek Mrkev Cukr Polohrubá mouka Olej Vanilková esence Sůl Mák
Velikonoční beránek ze smetanového těsta Biskupský velikonoční beránek Hrníčkový velikonoční beránek s kandovaným ovocem Velikonoční beránek s uzeným masem a hráškem Velikonoční makový beránek Velikonoční beránek s čokoládovou polevou Velikonoční beránek z cukety a kakaa Velikonoční beránek z tvarohového těsta Velikonoční beránek s bílkovou polevou Hrníčkový olejový velikonoční beránek