Recept na výborného velikonočního makového beránka.
Nejprve vyšleháme vejce s cukrem a pak střídavě zašleháváme mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháme citronovou kůru, ořechy a rozinky.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypeme kokosem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.
Formu necháme zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopíme. Můžeme ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobíme podle vlastní fantazie.
Mák Vejce Polohrubá mouka Krupicový cukr Máslo Černá káva Kypřící prášek do pečiva Citronová kůra Ořechy Rozinky Kokos Velikonoční beránek
Hrníčkový velikonoční beránek s kandovaným ovocem Velikonoční beránek ze smetanového těsta Velikonoční beránek s uzeným masem a hráškem Olejový velikonoční beránek Velikonoční beránek z třeného těsta s rumovou polevou Hrníčkový olejový velikonoční beránek Biskupský velikonoční beránek Velikonoční mrkvový beránek s mákem Velikonoční beránek s čokoládovou polevou Velikonoční beránek s bílkovou polevou